Сананга и прозореца към душата

Sananga е мощно лекарство от Амазонската джунгла.

Tabernaemontana undulata от семейство Apocynaceae, която расте дълбоко в бразилските тропически гори, чието оригинално име е Mata Heins. Името идва от диалекта хуни куин на индианците какшинава. Това е храст, чийто сок се използва от индианците от племената Kaxinawa, Katukina и други. Самото растение също е било използвано както за храна, така и за лечение. Може да се намери да расте в различни региони като Бразилия, Боливия, Перу, Еквадор, Колумбия, Венецуела, Гвианите, Панама, Коста Рика и Тринидад. Сокът се извлича чрез варене на корена и първоначално е бил използван за лечение на „панема“ – духовна болест или натрупаните дизбаланси.

Активната съставка е ибогаин, много силно вещество, чието поглъщане може да предизвика дълбоки състояния на релаксация и по този начин позволява на индийците да влязат в контакт с духовните светове. В традиционната медицина обаче Sananga се използва като капки за очи. Индианските воини поставят по една капка във всяко око, преди да тръгнат на лов, за да изострят зрението си, така че да усещат нежните движения в гъстата гора.

Важна забележка – ибогаинът е само една от съставките на сананга. Моля, да не се бърка Сананга с растението Ибога. То също е много силно лечебно растение, но расте на друг континент, в Африка…

Сананга работи на две основни енергийни нива – физическо и духовно. Индианците вярват, че „Духът на Сананга“, който е енергия, интелигентност, аналогия на активната съставка на това мощно растение, действа директно върху първопричината за болестта.

Очите са прозорци към душата. Всичко, което виждаме и всичко, което проектираме, се съхранява в очите ни, включително нашата кармична история. Духът на Сананга търси енергийни модели в системата, които са извън баланс и разтваря силите, които изграждат „панема“. Използването на Сананга води до привеждане на душата в хармония с духовната сила на природата, разширяване на силата на духовното зрение (третото око), вътрешното зрение.

Капките от корена на сананга подпомагат дълбокото прочистване на блокираните енергии на емоционално, физическо и духовно ниво. Сананга може да балансира или усили нашите енергии, да намери и хармонизира корените на болестите и блоковете, което води до пълен баланс, фокус и спокойствие. Премахва негативните енергии, отваря третото око и сърдечната чакра, хармонизира, разширява връзката с духовните сфери, декалцифицира и активира епифизната жлеза.

Шаманите описват „панема“ като съвкупност от по-ниски енергии, присъстващи в енергийното тяло на човек поради заседнал начин на живот, пълен с негативно мислене и неподходящи навици, които са вредни за физическото, емоционалното, умственото и духовното здраве на индивида. Тези ниски енергии се съхраняват в енергийното тяло и причиняват тъга, депресия, физически и психически стрес, което ни прави невъзможно да имаме хармонични взаимоотношения, да бъдем успешни и да постигаме житейските си цели.

Чрез Сананга този енергиен заряд автоматично се елиминира. Сякаш човек е претърпял лек енергиен шок, така че след нанасяне човекът се чувства щастлив, насърчен и способен да постигне целите.

– Често капките Сананга се комбинират и с Камбо церемониите, където отново основна цел е да се изчисти Панема и да олекоти живота ни.

Ползи от сананга

Sananga все още се използва от много племена в сърцето на Амазонка. Ползите от него достигат до останалия свят чак сега, тъй като тези племена отварят церемонии за външни хора и обучават онези, които се интересуват от прилагането на капките за очи. Използвана заедно с аяхуаска или като самостоятелно лечение, сананга показва мощен потенциал за лечение на спектър от физически и психодуховни заболявания:

 • На физическо ниво почиства и освежава очите
 • Лекува и предотвратява очни заболявания като глаукома, катаракта, далекогледство, късогледство, астигматизъм и слепота
 • Детоксикира тялото
 • Повишава зрителното възприятие и подобрява цветовете
 • Изчиства дългогодишния вътрешен гняв
 • Използван заедно, помага при психични разстройства като пристрастяване, депресия и тревожност
 • Нулира енергийното поле
 • Лекува духовни заболявания („панема”), причинени от негативни енергии в тялото. Тези духовни заболявания могат да се натрупат в енергийното тяло на човек и да го направят депресиран и тревожен.

Как да използвате капки за очи?

С малко сръчност дори сам човек може да накапе сананга в очите си, но е малко по-лесно, когато един човек накапе капчици на друг. 🙂

– Каквото и да правим, капенето на сананга в очите има дискомфорт.

– Като всяко природно лекарство, Sananga е много холистично. Не се самоспасява, но действа като синергична подкрепа за по-дълбока релаксация, изцеление, път към здраве, сила, чистота, любов…

Преди да капете капки за очи

Изяснете намерението си!!!

 • Какво те притеснява най-много?
 • Къде е твоята болка?
 • Колко дълго продължава това състояние?
 • Искате ли да остане така или сте готови за промяна, освобождаване?
 • Къде в тялото е резонансът, сърцевината на темата?
 • Къде се чувствате най-стресирани, блокирана енергия?

Помолете „Духа на Сананга“ да се съсредоточи върху мястото, за да ви помогне да излекувате това конкретно място и всички свързани с него теми.

Тогава е време за капчици…

Човек, който си капе Сананга, трябва да лежи по гръб или на пода, на постелка, на диван, на легло… или, разбира се, навън сред природата. Хубаво е, когато има мир и е място, където никой няма да пречи на процесите…

Един човек капе на друг човек

Уверете се, че повереното лице е спокойно, можете да говорите за намерението, къде да изпратите лекарството конкретно…

Грижащият се взема капка сананга в капкомер и капва по една (или, ако е уговорено, две до три) капки към върха на носа във всяко око, което е все още затворено.

В момента, в който лежащия човек има капка сананга и в двете си очи, той отваря очи, примигва леко… и веднага идва 🙂. Силен изгарящ ефект. Болка в очите ти. Необходимо е да не се съпротивлявате на всички звукови прояви и особено да се отпуснете с дъха си. Може да въздишате на воля, да съскате, да викате, дори да ругаете… Капките обикновено горят от минута до две, максимум три, четири, пет минути… Не трябва да има повече. Страхотно е да се съсредоточите върху дъха си, върху напрежението в дишането, с идеята да насърчите освобождаването на енергията от мястото, което сме посочили преди накапването…

Грижащият се може да се погрижи за „пациента“, например той запалва свещен тютюн, пее песен, която отговаря на церемонията, свири на музикален инструмент, приляга доста меко, прилично. Той може да изпрати енергия, да използва ветрило и т.н., може да докосне нежно лежащ човек, ако е в хармония и с двамата. Често обаче е по-добре да оставите човек да лежи в своето пространство, за да се бори с болката и да го изчакате да стане, да се огледа и да се „събуди“…

Капане в очите сам на себе си

Процедурата е в общи линии същата като когато присъства някой друг, който извършва процеса, само ролята на лечител и лицето, което се лекува, поемате вие.

Най-трудната част от всичко това е сляпото капване на капчиците в очите ви. Преди да мигнете, добре е да върнете капкомера в бутилката и да я затворите. Отпуснете се, примигнете и… позволете да премине процеса през вас.

2 Comments

 • Йорданка Вичева,
  Posted януари 20, 2023 9:20 pm

  Здравей. Интересувам се от сананга. Продаваш ли и ако да, на каква цена. Благодаря! 🙂

  • Rafail,
   Posted април 12, 2023 2:06 pm

   Имате отговор на пощата.

Add Comment