Регресията е трансово състояние, която позволява на човек да се върне назад във времето, изследвайки спомени и забравени моменти, дори в най-скритите ъгли на подсъзнанието, където се крият нашите убеждения. Целта на тази техника е да се промени вида на гледане към текущия момент, с цел преодоляване на блокади от миналото. За някои хора това изживяване може да включва спомени от предишни животи. Най-важното, към което се стремим при регресия, е да се освободим от отрицателни емоции и мисли, и да активираме вътрешната си сила, за да живеем в хармония със себе си, въпреки трудностите в живота.

Какво е регресията?

Регресията е процес на възстановяване на спомени по определена тема. Може да бъде спомен от сегашен живот, от минал или от пространствата и измеренията отвъд земния живот.

Регресията представлява възприемане на нагласи и поведение, характерни за по-ниско възрастово ниво, когато човек е изложен на конфликт, стрес или фрустрация. Този термин не означава връщане към минали поведенчески модели, а по-скоро се отнася до състояние на по-малка зрялост, където човекът се държи като по-млад индивид. Регресията не включва поведение, което е било наблюдавано по-рано в психологическото минало на лицето, а по-скоро се проявява чрез типично поведение за по-млада възраст.

Този вид движение назад към предишни етапи от развитието се случва често, особено когато събития в реалния живот предизвикват фрустрация. Например, дете, временно отделяно от майка си, може да се откаже да яде самостоятелно и да иска само течна храна. Също така, появата на дадено поведение след раждането на братче или сестриче представляват примери за регресивно поведение.

При възрастните хора, които не могат да се справят с конфликти, стария модел на поведение може да бъде механизъм за бягство от реалността и отчуждение на личността. Когато се изправят пред конфликт, стрес или фрустрация, хората се връщат към по-ранни етапи от живота, където са се чувствали по-сигурни, с цел избягване на настоящите проблеми или използване на стари модели, които са познати, но могат да се окажат не подходящи за сегашната ситуация.

Съществуват два типа регресия, идентифицирани от Фройд. Първият е обектната регресия, при която фрустриран човек се опитва да получи удовлетворение от определен обект или човек и се връща към този обект или човек, от когото преди е получавал удовлетворение. Вторият тип е регресията на драйва, където фрустриран човек може да удовлетвори един драйв, като се фокусира върху удовлетворението на друг драйв.

Какви са ползите от регресията?

 • Регресията е техника, която ни позволява да се освободим от постоянно повтарящи се проблеми и неприятни контакти, като ни предоставя отговори на въпроси от типа „Защо винаги се случва това?“. Чрез нея разбираме защо ни харесват определени неща и защо имаме непоносимост към други, какво предизвиква нашите предпочитания и неприязън, каква е причината за нашите отношения с хора и защо някои от тях са хармонични, а други не. Отговорите на тези въпроси се появяват спонтанно, когато преработим минали събития с настоящето осъзнаване.
 • Регресията ни позволява да се освободим от напрежение и негативни мисли, които ни притесняват. Ако се съмняваме, че носим кармични уроци, които ни спъват на пътя към успеха, можем да започнем да ги изчистваме, за да продължим напред без багажа от миналото. Регресията функционира като пречистваща практика, помагайки ни да пречистим ума и емоциите си.

ЗА КАКВО МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ РЕГРЕСИВНАТА ТЕРАПИЯ?

Регресивната терапия някои хора могат да установят резултати само след една или две сесии. Регресията може да бъде много ефективна, когато хората изпитват следните затруднения:

 • Страхове и фобии с неясен произход
 • Посттравматичен стрес
 • Проблеми на поведението
 • Психосоматика
 • Зависимости
 • Проблеми с интимността
 • Проблеми във взаимоотношенията
 • Чувство за вина, срам и агресия, които изглежда нямат обяснение 
 • Ниска самооценка
 • Себепознание
 • и други …

Кога да се насочим към регресия?

През последните години хората проявяват интерес към непознатото и регресията се превърна в инструмент, удовлетворяващ любопитството. Със създаването на понятието „регресионист“ методът излиза извън терапевтичния контекст, което е логично в периода на разширение на знанието, когато част от езотеричното става екзотерично.

Регресията представлява много личен опит, който може да реши сериозни проблеми и не следва да се опростява или употребява безразсъдно. Често проблемите не могат да бъдат разрешени чрез регресивен подход, особено когато става въпрос за освобождаване от нещо, а не просто удовлетворение на любопитството. Правилният метод трябва да бъде избран, за да се избегнат разочарования.