Танцовата терапия / Медитативните танци е вид терапия, която използва движение за подобряване на физическото, психическото и емоционалното здраве. Танца се е оформил като терапия през 40-те години на миналия век и е ефективен начин за постигане на емоционална и физическа интеграция.

Един от най-популярните въпроси за танцовата терапия е как се различава от обикновените танци. По същество танцовата терапия извежда редовното танцуване на терапевтично ниво.

По време на танцовата терапия движенията се превръщат в начин хората да изразят своите съзнателни и несъзнателни емоции. След това терапевтът анализира и оценява тези движения и се занимава с основните проблеми по време на сесиите.

Важно е хората да разберат, че натрупаните негативни емоции могат да доведат до физическа болка и множество здравословни проблеми.

Може би сте чували за психосоматични заболявания. Това са заболявания, при които физическите симптоми са причинени от психологически проблеми, които лицето изпитва.

Постоянният стрес и емоционалната болка отслабват имунната система. Слабата имунна система ви излага на риск от всякакви здравословни проблеми.

Танцовата терапия е невероятен начин за освобождаване на емоционален багаж и потиснати емоции, които в крайна сметка ще доведат до физически проблеми. Някои хора правят танцови мотивации и екстатични танци като форма на танцова терапия, за да се отърват от негативната енергия.

Основната предпоставка зад терапията с танц/движение е, че тялото и умът са взаимосвързани. Така движенията на тялото водят до умствени промени.

За кого е добра танцовата терапия?

Едно от най-хубавите неща на танцовата терапия е, че всеки може да я прави. Не е необходимо да имате добри танцови умения, за да правите танцова терапия. Сеансите по танцова терапия не са класове по танци.

Никой няма да ви съди за вашите танцови умения. Сеансите по танцова терапия са терапевтични. Те са предназначени за решаване на важни умствени и емоционални проблеми.

Танцовата терапия е добра за деца, тийнейджъри, възрастни и възрастни хора.

Децата, които може да не могат да изразят чувствата си с думи, могат да изразят себе си чрез танци. Тийнейджъри и възрастни могат да преживеят своите травми с помощта на тази практика.
Възрастните, от друга страна, имат влошено здраве и множество проблеми, които идват с него. Тъй като е лесна за персонализиране практика, танцовата терапия може да работи добре и за възрастни хора.

При какви проблеми помага танцовата терапия?

Танцовата терапия може да бъде полезна при лечение на различни здравословни проблеми. Може да се използва за лечение на физически проблеми като хронична болка, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, артрит и др.

Най-често терапията с танц/движение се използва за лечение на проблеми с психичното здраве. Те включват тревожност, депресия, ниско самочувствие, посттравматично стресово разстройство и др.

Заедно с други терапии, танцовата терапия може да се използва за лечение на деменция, аутизъм, различни комуникационни проблеми и др.

Ползи от танцова/двигателна терапия

Тъй като танцуването е форма на арт терапия, не е изненадващо, че много хора са скептични относно нейната ефективност. В действителност многобройни проучвания и задълбочени изследвания потвърдиха ефективността на танцовата/двигателната терапия.

Проведени са изследвания, за да се докаже положителното въздействие на танцовата медитация върху състояния като болест на Паркинсон, хронична сърдечна недостатъчност, аутизъм, хранителни разстройства, депресия и др.

Ето някои от основните предимства на танцовата/двигателната терапия.

  • Подобрена връзка между тялото и ума.
  • Подобрено психологическо здраве, включително облекчен стрес и безпокойство и възстановено самочувствие.
  • Повишени когнитивни способности, включително подобрена креативност и образ на тялото, способност за управление на промените в настроението и др.
  • Подобрено физическо здраве, включително подобрен баланс и походка, кръвно налягане и др.