Праничното лечение е енергийна лечебна система без докосване, основана на основния принцип, че тялото има вродената способност да се самолекува. Праничното изцеление използва „жизнена сила“, „енергия“ или прана, за да ускори вродената способност на тялото да се самолекува. Практикува се от стотици хиляди годинипо целия свят. Първоначално лечението с пранична енергия е било покрито с мистерия и се практикувало в тайна. Това се дължи на страха от злоупотреба с различни енергийни практики – за лична изгода или за атака на други хора.

Индийски риши, китайски даоисти и тибетски монаси практикуват „пранично лечение“ от хилядолетия. Това е широко разпространена практика в ранните цивилизации на Китай, Египет и Индия, както и в много други части на света.

Хиляди така наречени чудодейни лечебни истории са документирани с използването на пранично изцеление, включително пълния спектър от физически и психологически състояния: главоболие, грип, язви, болки в гърба, астма, мигрена, психични заболявания, множествена склероза, рак и много повече.

Лечебната система с пранична енергия се корени в традициите на много различни лечебни изкуства. Те са опростени и систематизирани от Мастър Чоа Кок Сюи и се наричат ​​„Прана изцеление“. Може да се каже, че изцелението с пранична енергия е „съюз на науката и духовността“. Праничното изцеление, съчетано с медицински лечения, продължава да помага на милиони в световен мащаб. Практиката не е предназначен да замести конвенционалната медицина, а по-скоро да я допълни.